May 22, 2011

Palsta kuntoon porukalla

Meillä on äitini ja hänen miesystävänsä kanssa kimpassa yksivuotinen palsta. Itse innoistuin neljä vuotta sitten ajatuksesta että viljelisimme itse vihanneksia ja koska tiesin että meidän kaupungilta palstoja oli mahdollisuus kysellä, laitoin nimeni jonoon. Saimmekin palstan heti ekana vuonna ja siitä lähtien palstasta on innostunut koko perhe! Ahkerammin palstaa hoitavat äitini miesystävänsä kanssa.

Palsta sijaitsee kaupungin laidalla, joen varressa.Jo näiden muutamien vuosien aikana on palstaviljelystä innostuneiden määrä kasvanut ja vaikuttaisi siltä että omaa viljelypalstaa voi joutua jonottamaan pidempäänkin. Onneksi meillä "vanhoilla" viljelijöillä on etuoikeus seuraavan vuoden palstoja varatessa. Tämä on reilua, koska joka vuosi laitamma paljon aikaa ja jonkinverran myös rahaa siihen että parannamme savimaata mullalla, turpeella, hiekalla ja/tai lannoittella (hevosenlantaa olemme käyttäneet).

Joka vuosi siis palsta keväällä käännetään ja vasta sen jälkeen pääsemme puuhastelemaan paikanpäälle. Muutenhan  istutustyöt ovat alkaneet jo aikaisemmin kotona. Nyt vihdoin palstamaat oli siis käännetty ja menneenä viikonloppuna oli myös juuri sopiva ilma aloittaa työt palstalla.

tältä palstalla näyttää toukokuussa


Vertailun vuoksi on pakko mennä asioiden edelle ja laittaa kuva samasta kohdasta v. 2009 kun palsta jo kukoistaa, aika uskomatonta!


Tänä vuonna menimme neljän hengen porukalla muokkaamaan penkkejä ja istuttamaan niitä siemeniä jotka tässä vaiheessa jo uskaltaa maahan laittaa. Jouduimme itse lähtemään aikaisemmin, mutta minulle raportoitiin että  maahan oli laitettettu melkein kaikki muut paitsi kesäkurpitsan taimet, jotka ovat todella herkkiä kylmälle. Nyt siis palstalla kasvamassa: perunat, lantut, punajuuret, sipulit, punasipulit, salaatit, herneet, persiljat, tillit, pensaspavut, isot pavut, ja kurkuista en ole varma.

Nyt jäämme odottamaan ensimmäisiä vihreitä alkuja jotka lupaavat taas yhtä hienoa palstakesää!

No comments: